Meteen naar de inhoud

Het begin

Naast de kerkkoren bestond begin jaren tachtig in Hollandscheveld het interkerkelijk jeugdkoor “Give us peace”, waaronder een kinderkoor en een jongerenkoor vielen. Dirigent was Johan Rodenhuis. Enkele zangers van “Give us peace” hadden wel belangstelling Johan te ondersteunen bij zijn wens ook een mannenkoor op te richten. Op 4 mei 1983 werd besloten tot het oprichten van dit mannenkoor. Deze datum wordt aangehouden als de oprichtingsdatum van het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld. Besluiten tot het oprichten van een koor betekent nog niet dat er een functionerend koor is.

In een aantal gesprekken met de bestaande kerkkoren werd afgesproken om niet de leden van die kerkkoren te vragen lid te worden van dit nieuwe koor. Er wordt daarom ook een leeftijdsgrens afgesproken: van 25 tot 35 jaar met een uitloop naar 37 jaar.

De eerste repetities worden gehouden met 8 leden. Op tweede Pinksterdag 1984 werkt het koor voor de eerste maal, met elf zangers, mee aan de kerkdienst in de gereformeerde kerk in Hollandscheveld.Het ledental groeide al snel naar meer dan 60 zangers, waarbij de leeftijdsgrens al gauw werd verlaten. Anders dan de naam “ Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld ( CMH )“ doet vermoeden kwamen en komen de koorleden nu behalve uit Hollandscheveld, uit Alteveer-Kerkenveld, De Krim, Dwingeloo( Lhee), Elim, Fluitenberg, Hoogeveen, Koekange, Nieuweroord, Nieuwlande, Noordscheschut, Schuinesloot, Slagharen, Sleen, Tiendeveen, Zuidwolde en Zwinderen. Maar al is het inmiddels een regionaal koor de naam “ Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld” (CMH ) blijft gehandhaafd.

Het doel.

De doelstelling van het koor is het zingen van het geestelijk lied en daarmee Gods woord uit te dragen. Zoals reeds opgemerkt onder “ het begin ” gaf men hieraan al gestalte direct na de oprichting. In de loop der jaren heeft het koor aan menige kerkdienst haar medewerking gegeven en dat niet alleen in Hollandscheveld of directe omgeving, maar ook elders in Nederland en zelfs in het buitenland en wel in : Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen. Overigens beperkt het koor zich daarbij niet tot het zingen in de Nederlandse taal.

Het repertoire bestaat uit Nederlands, Latijns, Duits, Engels en Frans talige geestelijke liederen.

Ook het profane lied heeft een ruime plaats in het repertoire van het koor.

Geschiedenis.

Johan Rodenhuis is bijna 25 jaar dirigent geweest van het koor. Hij is opgevolgd door Frank Kaman die ook nu nog de dirigent is. Begeleiders van het koor waren door de jaren heen, Chris Jeursen, Ruth Pos, Ronald IJmker en Joost Klein. Inmiddels is Henry Huisjes de vaste begeleider op piano en Herman Boerman op orgel..

Gedurende die nu bijna 35 jarig heeft het koor, behalve de medewerking aan kerkdiensten, ook vele malen concerten gegeven, o.a met Vicky Brown en Lee Towers. Belangrijk was en is het jaarlijkse kerstconcert waaraan, behalve de vaste begeleiders, van het koor vaak medewerking werd verleend door nationale artiesten, zoals Jan Vayne, de Geboeders Brouwer, Terèse Steinmetz , Judith Sportel, en anderen. Sinds een aantal jaren wordt, aan de vooravond van Pasen, een mini concert gegeven genaamd “ Van Passie naar Pasen “. Beide concerten mogen zich ieder jaar verheugen in goede publieke belangstelling.

Het koor heeft de meerdere reizen naar het buitenland gemaakt, variërend van 1 tot 5-6 dagen. Twee keer is het koor naar Polen geweest, naar het plaatsje Lidzbark in het Noord – Oosten van Polen de eerste keer was dat in 1992, de tweede keer een paar jaar later. Medewerking werd daar gegeven aan de mis in de Rooms Katholieke kerk en werd er o.a. ook gezongen in de kathedraal van Gdansk. Het 20 jarig bestaan in 2003 werd gevierd met een eendaagse reis naar Liesborn in Duitsland. Tijdens de mis in de Rooms Katholieke kerk aldaar in de “ SS Cosmas und Damian “ is de Deutsche Messe van Frans Schubert in zijn geheel door het koor uitgevoerd. Men had de smaak te pakken en er volgden reizen naar Parijs waar is gezongen in een nederlandse kerkdienst en naar Londen met optredens in St. Mary the Virgin en in de St. Stephens’s Church.. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan in 2009 reisde het koor naar Wenen, 5 jaar later gevolgd door een reis naar het Duitse Thüringen. Ook gedurende deze reizen werd geconcerteerd. De, tot nu toe, laatste reis was in 2016 naar Berlijn. Tijdens deze reis heeft het koor mogen meewerken aan de Erediensten in de Nicolai Kirche in Potsdam en in de Gedächtnis Kirche in Berlijn.

De Dirigent

Frank Kaman (1970) uit Hardenberg is sinds augustus 2007 de dirigent van het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld,
Frank kreeg zijn eerste orgellessen van Jaap Jonker aan de plaatselijke muziekschool te Hardenberg. Op 15 jarige leeftijd werd hij benoemd als kerkorganist.
Frank studeerde aan de Conservatoria te Zwolle en Enschede. In Enschede behaalde hij onder leiding van Gijs van Schoonhoven de diploma`s Docerend Musicus Orgel en Uitvoerend Musicus Orgel. Daarnaast sloot hij de opleidingen Kerkelijk Koordirectie en Schoolmuziek met succes af.
Na zijn DM-examen in 1994 werd Frank Kaman door het Conservatorium te Enschede in de gelegenheid gesteld om enige tijd verder te studeren in het buitenland. Aan de Hochschule für Musik `Franz Liszt` te Weimar (Duitsland) studeerde hij orgel bij Prof. Rainer Böhme.
Verder volgde hij workshops bij Wim van Beek, Stef Tuinstra en Graham Barber (G.B.).
Frank is cantor-organist van de gereformeerde kerk Het Morgenlicht te Hardenberg. Hij geeft orgelconcerten en treedt regelmatig op als begeleider van diverse koren en solisten.

Als koordirigent is hij op dit moment verbonden aan twee koren . Dit zijn het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld en het Hervormd Zangkoor te Nijverdal.
Als organist en dirigent gaf hij optredens in o.a. Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook verleende hij zijn medewerking aan tv-, radio-, en cd-opnames. Verder geeft hij orgellessen en is hij als muziekdocent verbonden aan het Greijdanus College te Hardenberg.
Inmiddels zijn twee orgel-cd`s van Frank Kaman verschenen: Populair Orgelconcert vanuit de grote kerk te Hasselt en improvisaties op het Walcker-orgel van de Martinikerk te Doesburg.

De Begeleiders

Henry J. Huisjes (1963) uit Hoogeveen heeft zich per 1 januari 2008 verbonden als pianist/organist aan het CMH.

Henry ontving zijn eerste orgellessen van Frits Boksma aan de muziekschool in Hoogeveen. Hij studeerde (Hammond) orgel bij Peter Rijs aan het Twents Conservatorium in Enschede, pianolessen ontving hij van Hans van der Werf.

Henry studeerde in Enschede af in 1985. Naast de klassieke opleiding, werd in deze opleiding veel aandacht besteed aan de lichte muziek (jazz,swing,pop). Het begeleiden van swingende gospelachtige liederen is dan ook een specialiteit van Henry.

Momenteel is Henry actief als pianist, organist, dirigent en arrangeur. Ook maakt hij begeleidingstracks voor gospel-, popkoren en solisten. Daarnaast is Henry pianist bij popkoor The Harmony Singers.

Als dirigent en pianist werden optredens verzorgd in o.a. Engeland, Polen en Duitsland. Ook verleende hij zijn medewerking aan tv-,radio en cd-opnamen.

Naast het dirigeren van koren is Henry ook regelmatig actief als pianist bij harmonie en fanfare orkesten in de regio. In 2004 begeleidde hij Frits Damrow, solo trompetist van het concertgebouworkest, in een workshop en recital op de muziekschool in Hoogeveen.

Herman Boerman begeleid het koor sinds 2020

Herman Boerman is geboren op 13 Maart 1973 en woonachtig in Hardenberg. In het dagelijks leven is Herman eigenaar van een logistiek bedrijf in Hardenberg dat zich voornamelijk oriënteert op snel-transporten/koeriersdiensten en vrachtbemiddeling. Daarnaast is Herman vaste organist van de PKN-gemeente Hardenberg/Heemse, Gereformeerde Kerk in Marienberg en de SOW-gemeente Valthe/Valthermond. Met regelmaat begeleidt hij zangavonden op orgel welke in de regio N-O Nederland georganiseerd worden. Als dirigent heeft hij Gospelgroep Godiva uit Lutten e.o. en Gospelgroep Reflexion uit Hardenberg onder zijn hoede gehad. Hij is met het dirigeren van deze koren  gestopt om zich meer te richten op het begeleiden van koren(zowel op piano als orgel) Bij gelegenheid worden Herman’s diensten nog wel eens gevraagd om als inval-dirigent bij diverse koren te functioneren. Tegenwoordig begeleidt Herman verschillende koren op orgel/piano, waaronder het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor en Mannenkoor Hollandscheveld. Met passie voor muziek en een dosis enthousiasme lukt het Herman om als waardig begeleider de koren te ondersteunen.